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Hiring Practices



Hiring Practices

• CUPE positions are posted for 7 days.

• Teaching positions are posted for a minimum of 48 hours with no 
maximum.

• All candidates are asked to sign a waiver allowing the Division to 
contact references.

• Reference checks completed before or after shortlisting and 
sometimes after the interviews have been completed.

• Interview panel is determined by school administration



Hiring Practices

• Incumbent is asked for input but not placed on panel.

• Panel is comprised only of school Division employees.

• Job specifics are outlined for the candidate prior to the interview.

• All candidates are asked the same questions.

• Candidate is provided an opportunity to share what they did not have 
the opportunity to share in the interview or ask questions.

• Successful candidate is selected.

• Associate Superintendent is advised of decision. 



Hiring Practices

• In the case of CUPE, the hiring Principal can offer the position and 
inform the candidates of the decision.

• In the case of teachers, only the Associate Superintendent can offer a 
position. Principals contact unsuccessful teaching candidates.

• No candidate is informed they did not get the job until 



When is a Contract a Contract?

• As soon as it is accepted by the candidate the contract has validity.

• (6) For the purposes of this Division, an offer, acceptance, 
confirmation, statement or notification shall be in writing and shall be 

• (a) sent by registered or ordinary mail or by courier to, 

• (b) personally served on, or 

• (c) sent by electronic mail to the person to whom it is addressed. 



When is a Contract a Contract?

• (5) Every contract of employment between a board and a teacher 
shall 

• (a) be in writing, 

• (b) be offered to a teacher by a person acting on behalf of the board, 
and 

• (c) be accepted by the teacher. 



I just agreed to a position…can I take a better 
offer from another School Division?
• (2) If a teacher has terminated the teacher’s contract of employment 

with a board before rendering any service under the contract, the 
teacher shall not be employed by another board unless the board 
with which the teacher’s contract was terminated gives its prior 
approval to the teacher’s employment with the other board. 



Types of Contracts



Substitute Teacher



Substitute Teacher

• 100(1) A teacher may teach without a contract of employment that is 
only when the teacher is employed… 

• (a) on a day to day basis, or 

• (b) to occupy a vacancy that is expected to be less than 20 
consecutive teaching days in duration. 



Substitute Teacher

• (2) Neither a teacher who teaches without a contract of employment 
nor the board employing the teacher may appeal to the Board of 
Reference. 



Interim Contract

• 102(1) A board may employ a teacher for a period of not more than 
360 teaching days under an interim contract of employment if that 
teacher… 

• (a) was not employed by that board as a teacher in the school year 
immediately prior to the school year in which the interim contract of 
employment commences, or 

• (b) was employed under section 100 (Sub) or under a contract 
referred to in section 101 (Temp) by that board in the school year 
immediately prior to the school year in which the interim contract of 
employment commences. 



Interim Contract



Interim Contract

• Teacher hired for a specific period of time with a definite and ending 
source of funding.



Interim Contract

• (3) An interim contract of employment terminates on the June 30 
next following the commencement date specified in the contract 
unless otherwise specified in the contract.



Temporary Contract



Temporary Contract

• (2) A temporary contract of employment entered into under 
subsection (1) shall 

• (a) specify the date on which the teacher commences employment 
with the board, and 

• (b) terminate (i) on the June 30 next following the commencement 
date specified in the contract, or (ii) on a date provided for in the 
contract, whichever is earlier. 



Temporary Contract

• (3) Notwithstanding anything contained in a temporary contract of 
employment, a party to a temporary contract of employment may 
terminate that contract by giving 30 days’ written notice of the 
termination to the other party to the contract. 



Probationary Contract



Probationary Contract

• 98(1) A board may employ a teacher under a probationary contract of 
employment for a complete school year if that teacher 

• (a) was not employed by that board as a teacher in the school year 
prior to the school year in which the contract was entered into, or 

• (b) was employed by that board in the school year prior to the school 
year in which the contract was entered into under section 100 (Sub) 
or under a contract referred to in section 101 (Temp).



Probationary Contract

• (2) For the purposes of subsection (1), a teacher employed under 
section 103 (part time) is deemed to have been employed by the 
board under a probationary contract of employment if at the 
conclusion of a school year the total amount of time that the teacher 
taught for the board is at least equal to the amount of time the 
teacher would have been required to teach in a complete school year 
if the teacher had been employed by the board to teach on a full-time 
basis. 



Probationary Contract

• (3) A probationary contract of employment shall terminate on the 
June 30 next following the commencement date specified in the 
contract. 



Probationary Contract

• (4) Notwithstanding subsection (3), if evaluations of the teacher 
indicate to the board that a further probationary period is required 
and the teacher agrees, the probationary contract of employment 
may be extended for a further period ending no later than the June 
30 next following the date of the renewal of the contract. 



Temporary Contract

• 101(1) A teacher may be employed by a board under a temporary 
contract of employment when that teacher is employed for the 
purpose of replacing a teacher who is absent from the teacher’s 
duties for a period of 20 or more consecutive teaching days. 



Continuing Contract



Continuing Contract

• 99  Subject to this Act, a contract of employment between a board 
and a teacher continues in force from year to year. 



Part-Time Contract



Part-Time Contract

• 103(1) A board may employ a teacher under a part-time contract of 
employment for a period that includes all the teaching days in a 
school year 

• (a) to teach on a part-time basis, and 

• (b) to be paid only for the time that the teacher teaches. 



Part-Time Contract

• (2) When the board employs a teacher under a part-time contract of 
employment, the board may, unless that teacher’s contract provides 
otherwise, vary the amount of time that the teacher is required to 
teach in the subsequent semester or school year. 



Part-Time Contract

• (3) If 

• (a) under subsection (2), a board varies the amount of time that a 
teacher is required to teach under a part-time contract of 
employment, and 

• (b) the teacher does not agree to teach for that amount of time as 
varied, the board may terminate that teacher’s contract. 



Can a Teacher be 
Transferred?



Can a Teacher be Transferred?

• 104(1) A superintendent may, at any time during a school year, 
transfer a teacher from one school operated by the board to another 
of its schools. 

• (2) Subject to this section, if a teacher is transferred, that transfer 
becomes effective not less than 7 days from the day on which the 
notice of transfer and reasons for the transfer are received by the 
teacher. 



Can a Teacher be Transferred?

• (3) When a teacher is given a notice of transfer, the teacher may, 
within 7 days from the day on which the teacher receives the notice 
of transfer, make a written request to the board to have a hearing 
before the board for the purpose of objecting to the transfer.

• (4) The board may set a date and time for the hearing requested 
under subsection (3) that is not earlier than 14 days after the teacher 
receives notice of the transfer unless the teacher agrees in writing to 
an earlier date. 

• (5) Where a teacher makes a request to have a hearing before a board 
under subsection (3), that teacher shall not be transferred until after 
the hearing is held. 



Can a Teacher be Transferred?

• (6) If a teacher has been given 

• (a) a notice of transfer and does not wish to transfer in accordance 
with the notice, or 

• (b) a hearing before the board under this section and does not wish 
to comply with the decision of the board, that teacher may resign 
from the teacher’s employment with the board on giving the board 
30 days’ written notice of the teacher’s resignation. 



Can a Teacher be Transferred?

• (7) Notwithstanding that 30 days have not passed from the date that 
a teacher gave notice of the teacher’s resignation under subsection 
(6), the contract of employment between that teacher and the board 
terminates on the board paying to the teacher the salary that the 
teacher would have been entitled to if the teacher had remained in 
the employ of the board for 30 days from the date of the giving of the 
teacher’s notice of resignation. 



Can a Teacher be 
Suspended?



Can a Teacher be Suspended?

• 105(1) When a board has reasonable grounds for believing that a 
teacher has been guilty of gross misconduct, neglecting the teacher’s 
duty or refusing or neglecting to obey a lawful order of the board, the 
board may suspend the teacher from the performance of the 
teacher’s duties. 



Can a Teacher be Suspended?

• (2) If a superintendent is authorized in writing to do so by the board, 
the superintendent may suspend a teacher from the performance of 
the teacher’s duties without prior notice if the superintendent is of 
the opinion that the welfare of the students is threatened by the 
presence of the teacher. 

• (3) The superintendent shall advise the board forthwith of a 
suspension under subsection (2). 

• (4) The superintendent shall advise the teacher forthwith in writing of 
the reasons for the suspension of the teacher. 



Can a Teacher be Suspended?

• (7) If the Board of Reference under section 138 authorizes the board 
to terminate the contract of employment of a teacher, the board may 
terminate that contract and on so doing the board is deemed to have 
acted reasonably. 

• (8) A board may reinstate a teacher who is suspended under 
subsection (1) or (2) notwithstanding an appeal of the suspension, 
and on reinstatement the teacher shall return to the performance of 
the teacher’s duties. 



Can a Teacher be Suspended?

• (9) Reinstatement under subsection (8) does not affect an appeal of the 
suspension to the Board of Reference under section 132 or in the absence 
of an appeal the power of the Board to investigate or terminate the 
contract of employment of the teacher in accordance with subsection (11). 

• (10) If the suspension is appealed to the Board of Reference and the Board 
of Reference confirms the suspension, the board may (a) reinstate the 
teacher, or (b) terminate the contract of employment of the teacher, and 
the board is deemed to have acted reasonably. 

• (11) If the teacher does not appeal the suspension to the Board of 
Reference, the board may make an investigation of the circumstances and 
may reinstate the teacher or terminate the contract of employment of the 
teacher.



Can a Teacher be Suspended?

• (12) A teacher who is suspended shall be paid the teacher’s salary 
until the teacher’s contract of employment is terminated in 
accordance with this Act. 

• (13) A board shall not employ a teacher who has been suspended by 
another board while the suspension is in effect. 



Can a Teacher Terminate 
Their Own Contract?



Can a Teacher Terminate Their Own Contract?

• 108(1) A teacher may terminate 

• (a) a contract of employment with a board, or 

• (b) a designation of the teacher 

• by giving the board 30 days’ written notice of the teacher’s intention 
to terminate that contract or designation. 



Can the Board terminate a 
teacher?



Can the Board Terminate a Teacher?

• if a teacher or principal has been convicted of an indictable offence, a 
board may terminate the teacher’s or principal’s contract of 
employment or the designation without prior notice 

• (a) on the conclusion of an appeal from the conviction or a 
proceeding to quash the conviction, or 

• (b) if no appeal is made and no proceeding is commenced, at the end 
of the period within which an appeal may be made or a proceeding 
commenced. 



Can the Board Terminate a Teacher?

• 107(1) Whether or not the board has suspended a teacher under 
section 105 and whether or not the suspension, if any, has been 
appealed to the Board of Reference, a board may terminate 

• (a) a contract of employment with a teacher, or 

• (b) a designation of a teacher 

• after giving the teacher written notice of termination not less than 30 
days prior to the effective date of termination. 



Can the Board Terminate a Teacher?

• (2) In terminating a contract of employment or a designation, the 
board shall act reasonably. 



Can the Board Terminate a Teacher?

• (3) A notice of termination of a contract of employment or a designation 
shall specify the reasons for the termination. 

• (4) Where a teacher has been served with a notice of termination of a 
contract of employment or a designation, the board may suspend the 
teacher from the performance of the teacher’s duties in accordance with 
the notice. 

• (5) A notice of termination of or the termination of a designation does not 
terminate a contract of employment. 

• (6) A teacher who has been suspended under this section must be paid the 
teacher’s salary until the effective date of the termination of the teacher’s 
contract of employment or the designation. 



Can the Board Terminate a Teacher?

• (7) If a teacher is served with notice of termination under subsection 
(1) and the teacher has been suspended under section 105 before the 
notice is served, an appeal, if any, to the Board of Reference in 
respect of the suspension shall not be proceeded with but is merged 
with the appeal, if any, to the Board of Reference in respect of the 
termination under this section. 



Can a Contract be 
Terminated Immediately?



Can a Contract be Terminated Immediately?

• Termination of contract 106(1) A contract of employment between a 
board and a teacher automatically terminates at the time that 

• (a) the certificate of qualification of the teacher is suspended or 
cancelled by the Minister, or 

• (b) the certificate of qualification of the teacher expires. 

• (2) A contract of employment between a board and a teacher or a 
designation of a teacher may be terminated by mutual consent. 



How much notice do I have to give to resign?

• 108(1) A teacher may terminate 

• (a) a contract of employment with a board, or 

• (b) a designation of the teacher 

• by giving the board 30 days’ written notice of the teacher’s intention 
to terminate that contract or designation. 


